Hij/zij zit in een open relatie: daten of niet?

open relatie dating of nietJe komt ze vaak genoeg tegen op datingsites, personen die op hun profiel aangeven in een open relatie te zitten. Maar wat hij of zij er precies mee bedoelt staat zelden in de persoonsomschrijving. Giswerk dus! Want een open relatie is tegenwoordig een erg ruim begrip, én wordt bovendien regelmatig verward met een ’losse relatie’, een ’verstoorde relatie’ of zelfs met een ’polygamische relatie’. Je kunt het beste eerst duidelijk navragen wat de andere partij precies verstaat onder een open relatie. Het kan anders voorkomen dat je denkt een date te hebben met een man of vrouw die gerechtigd is een slippertje te maken, maar dat je uiteindelijk verzeild raakt in een gecompliceerde biseksuele driehoeksverhouding.

De traditionele strekking van een open relatie

Open relaties zijn een spinsel van de vrijdenkers uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Strikt genomen betekent het dat personen die in een vaste relatie zitten elkaar toestemming geven om seksuele relaties te onderhouden met andere personen. Gebeurt dit binnen een huwelijk dan is er sprake van een open huwelijk. Het betekent niet dat de partners minder van elkaar houden, maar dat ze van mening zijn dat hun relatie gezonder is als ze elkaars seksuele vrijheid niet beknotten.

Mogelijke restricties binnen een traditionele open relatie

Binnen dergelijke relaties zijn er vaak toch beperkingen aan de openheid. Ga je daten met iemand die aangeeft in een open relatie te zitten dan is het ook goed om vooraf te vragen als er voor hem of haar restricties gelden. Bijvoorbeeld:

Mag seks of een relatie met een derde alleen als de partner dit goedkeurt?

Als dit zo is, kan het je gebeuren dat op een eerste date met een leuke man of vrouw ook de partner een half uurtje aanzit.

Mag een relatie met een derde slechts seks inhouden?

Dit is handig als je zelf ook niet meer dan seks zoekt, maar lastig als je graag ook andere leuke activiteiten samen zou willen doen (uit eten, bioscoop, enz.).

Mag seks slechts eenmalig (of een beperkt aantal keren) met dezelfde persoon?

Leuk wanneer je zelf ook reeds na een aantal keren seks aan een nieuwe uitdaging toe bent, maar onpraktisch als je op zoek bent naar een vaste (seks)partner.

Noot: Hou er rekening mee dat personen in een open relatie vaak een sterke band met hun partner hebben. De kans dat hij of zij die relatie opbreekt om met jou een vaste relatie te starten is dus zeer miniem.

Een losse relatie

Op dating profielen wordt met de aanduiding open relatie ook regelmatig een losse of vrije relatie bedoeld. Dit is meestal een oppervlakkigere relatie met een lage dosis verplichtingen en zonder specifieke toekomstplannen. De partners zijn niet exclusief, maar hebben de ruimte om seks met anderen te hebben of gelijktijdig andere losse relaties te onderhouden. Ben je zelf ook op zoek naar een losse relatie dan is een dergelijk persoon een mooie match. Wanneer je eigenlijk op zoek bent naar een vaste relatie, zou je een kans kunnen wagen met iemand die in een losse relatie zit. Het kan best dat hij of zij jou interessant genoeg vindt voor een solide partnerschap, en de losse relatie met de huidige partner beëindigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *