Het eerste bericht na de eerste date: wat stuur je?

wie betaalt op de eerste dateJe hebt op een gemoedelijk terras een kopje koffie zitten drinken met een andere single. De koffie smaakte prima en de sfeer tijdens het gesprek was aangenaam, maar het was helaas geen ontmoeting waar de liefdesvonken ervanaf vlogen. Geen probleem! Van de online dates die in een partnerschap uitmonden, wordt in minder dan 20 procent van de gevallen dit reeds tijdens de eerste afspraak beklonken. Bij de resterende 80 procent volgt er dus nog een spannend natraject, welk begint met het sturen van een sms of whatsapp (bellen is tegenwoordig uit den boze). De inhoud van het eerste bericht ná de eerste date blijkt een cruciale rol te spelen bij het wel of niet komen tot een relatie.

Hoe reageren vrouwen en mannen op een eerste bericht

Uit een onderzoek van datingsite Parship onder hun leden blijkt dat maar liefst 67 procent van de vrouwen haar date dumpt wanneer het eerste bericht haar niet bevalt. Bij mannen ligt het percentage wat lager, maar toch vermeldt 34 procent niet verder te gaan als hij een bericht ontvangt dat een verkeerde snaar bij hem raakt. Het is daarom verstandig om na een date geen impulsief bericht te sturen, maar rustig over de inhoud na te denken. In het Parship onderzoek werd ook gevraagd hoe lang er zelf wordt nagedacht bij het versturen van een eerste bericht na een ontmoeting. Gemiddeld blijken singles 41 minuten lang te wikken en te wegen over de eerste sms of whatsapp.

Enkele don’ts voor een eerste bericht:

  • Korte berichten ”Hoi, alles goed met jou” blijken het slecht te doen. Je date krijgt het gevoel dat het hele proces weer van vooraf gaat beginnen.
  • Vermijdt zinnen met negatieve woorden zoals ”Ik hoop niet dat ik je stalk, maar ……………”. Het menselijk brein heeft de neiging om negatieve woorden op te blazen. Zowel vrouwen als mannen kunnen vrezen dat je tot een stalker zal uitgroeien.
  • Ga er niet vanuit dat je tijdens de date al genoeg aftastend werk hebt gedaan en het nu tijd is om spijkers met koppen te slaan. Indien je eerste bericht specifieke verwachtingen bevat, bijvoorbeeld ”na de gezellige ontmoeting zie ik een relatie met jou best zitten”, ben je bij voorbaat afgewezen.

Wat wel te sturen:

  • Een charmant neutraal bericht met lichte humor werkt in de meeste gevallen het beste. Toon vluchtige interesse in haar of zijn huidige gemoedstoestand, zonder een vraag te stellen. Probeer ook een komisch moment uit jullie ontmoeting te laten herleven. ”Ik hoop dat onze volgende ober iets verder van zijn pensioen af zit”. Koppels hebben een link nodig om van daaruit naar een volgend level te gaan.
  • Zorg ervoor dat je de toonzetting van je bericht goed in de gaten houdt. Een grappig bedoeld zinnetje kan aan de andere kant als een kritische opmerking worden vertaald. Aanmerkingen zijn het laatste waar je date op zit te wachten. Plaats bij twijfel een smile emoticon achter je tekst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *